Groep 3

Groep 3

Welkom in groep 3!

Wat spannend!
Een nieuwe juf, een nieuwe klas… allemaal een eigen tafeltje met eigen spulletjes.
Dat is toch wel heel anders dan in groep 2!

Wat leren wij in groep 3?

Lezen en taal:

Voor uw kind is een heel spannend schooljaar aangebroken; het leert nu lezen en schrijven! In groep 3 werken wij voor lezen en taal met de methode Veilig leren lezen (kim-versie). Deze methode bestaat uit 13 kernen (hoofdstukken). Via ouderportaal/Facebook wordt u op de hoogte gehouden van wat uw kind tijdens elke kern leert, zodat u kunt inspelen op wat er in de klas gebeurt. Kinderen vinden het vaak leuk om thuis te laten zien wat ze hebben geleerd. Uw betrokkenheid hierbij zal hen extra motiveren en hun ontwikkeling stimuleren!

Dit zijn de thema’s die aan bod komen:

Eind januari, wanneer kern 6 afgerond is, zijn alle letters aangeboden. Wanneer ook alle kinderen alle letters beheersen, is het tijd voor een feestje: We vieren dan het letterfeest in groep 3!

Rekenen:

We werken aan de rekendoelen:

  • Tellen en splitsen tot 20
  • Klokkijken (hele uren)
  • Meten, tijd, geld
  • Ruimtelijk inzicht.
  • Het voornaamste doel in groep 3 is: Het automatiseren van het optellen en aftrekken t/m 10.‚Äč

Schrijven:

We leren in groep 3 de deftige letters schrijven.
We schrijven in groep 3 met potlood. De kinderen krijgen alle spulletjes die ze nodig hebben van school, dus er hoeft niets van  thuis meegegeven te worden.

Wat is verder nog belangrijk in groep 3?

In groep drie leren wij werken met een lesdoel.
Voordat de les begint praten wij over het doel.
Wàt gaan we leren of doen en hoe doen we dat?

We werken in groep 3 met klikklakboekjes, letterdozen, wisbordjes, iPads en we hebben natuurlijk schriftjes. 

We werken in groep 3 ook veel met bewegend, spelend en activerend leren. Dit draagt bij aan een betere concentratie door afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Het is goed voor de hersenen en je hele lijf en het brengt plezier en spel in de lessen. De leerstof blijft ook beter hangen wanneer de leerlingen actief betrokken zijn. Door het spelend en bewegend leren proberen we de overgang van groep 2 naar groep 3 ook wat soepeler te laten verlopen.

We hebben 2x per week gymles: Op donderdagochtend krijgen we les van de vakleerkracht gym (Juf Jikke) en op vrijdagochtend geeft Juf Ingrid zelf de gymles. In de periode tot aan de herfstvakantie spelen we tijdens deze gymles voornamelijk buiten zolang het weer het toelaat. Dit maakt de overstap van groep 2 naar groep 3 wat kleiner.

In groep 3 oefenen we heel erg veel en werken ook veel samen. Daarom kan het zijn dat de schriftjes niet altijd nagekeken worden.

Onze ervaring is dat kinderen in groep 3 nog gemakkelijk afgeleid zijn. Speelgoedjes en bijvoorbeeld kettinkjes kunt u  daarom misschien beter zoveel mogelijk thuis laten.

Kunt u nog iets doen?

Jazeker! Het is heel belangrijk dat u iedere dag met uw kind oefent. Dit zal in het begin vooral door middel van  voorlezen zijn, maar  later ook samen en heel veel zelf lezen. Vijftien minuutjes per dag doen al wonderen!

Heel veel groetjes van juf Ingrid en juf Saskia en alle kinderen en ondersteuners van groep 3

Verschillen tussen kinderen

Er zijn grote verschillen tussen wat kinderen kennen en kunnen. Wij willen elk kind passende stof aanbieden. Daarom gebruiken wij deze eerste twee weken om na te gaan wat elk kind al kent en kan. Op de website www.veiliglerenlezen.nl vindt u in de rubriek ‘Voor ouders, kim-versie’ meer informatie hierover.

Software

Op school oefenen de leerlingen met rekenen, lezen en woordenschat op een tablet op hun eigen niveau. Onze school heeft ook een abonnement op de software voor thuis, zodat kinderen thuis kunnen oefenen op dezelfde manier en met dezelfde stof als op school. Om toegang tot deze software te krijgen hoeft u alleen uw e-mailadres aan mij door te geven. U ontvangt dan een mail met een inlogcode. Daarmee kunt u inloggen op thuis.veiliglerenlezen.nl (let op: zonder www!). U vindt daar een handleiding (onder het vraagteken) en meer informatie over leren lezen.

 Tips en informatie op www.veiliglerenlezen.nl, Voor ouders, kim-versie

veiliglerenlezen.nl heeft een rubriek speciaal voor ouders, met informatie over het taal- en leesonderwijs in groep 3. U vindt daar ook tips voor spelletjes en (voor)leesboeken.

Veel plezier alvast en graag tot ziens op de ouder-informatie-avond!

Leerzame website!

Een tip voor een leuke website boordevol tips en handige apps om uw kind te helpen met het oefenen en leren lezen:
http://www.thuisinonderwijs.nl/leren-lezen-in-groep-3-zo-help-je-je-kind/